Groene Takken | paddenstoelen kweken

Bundelzwam

In de natuur zijn er heel veel verschillende soorten bundelzwammen,
maar er zijn een paar soorten dat makkelijk gekweekt kunnen worden.
Nameko is de naam van de gekweekte bundelzwam dat overal te koop is in winkels en op markten.
Deze stevige goudbruine paddenstoel heeft een kleverige hoed en een lichte “aardse” smaak.
Populierleemhoed (pioppino) kan eventueel de plaats van bundelzwam in een gerecht overnemen.

Basisrecept
De beste manier om de smaak van een verse paddenstoel te ervaren is om het fijn te snijden
en in hete olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken.
Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.

 

Miso soep met bundelzwam (nameko)
een gerecht uit de Japanse keuken….

Ingrediënten voor 4 personen

  • 50 g bundelzwam (nameko)
  • 4 koppen dashi of Kant-en-klaar dashi (Japanse bouillon)
  • 200 g tofu
  •  0,25 kop wakame of 100 g gekookte spinazie
  • 4 eetlepels rode miso (gefermenteerde soeppasta gemaakt van o.a. sojabonen)
  • 2 bosuien
  • peper

Bereiding

  • Maak een dashi
  • Maak de miso aan in een kom met 2 eetlepels dashi en klop met een garde
  • Breng de dashi aan de kook en roer er geleidelijk de miso-dashi mengsel door
  • Snijd de tofu in blokjes van 1,5 cm
  • Snij de bosuien in dunne ringen
  • Voeg de tofu, de paddenstoelen, wakame of spinazie toe
  • Verwarm enkele minuten op een laag vuur
  • Voeg de bosuien toe
  • Breng op smaak met versgemalen peper
  • Gelijk opdienen

                                                                                                                                                                                                                                                                  bron: diversen