Cantharellen zijn een van de populairste wilde paddenstoelen. Ze te vinden op de grond, vaak op mos, in bosrijke gebieden. Er zijn meerdere soorten cantharellen, ook een paar giftige soorten. Altijd goed identificeren.
Basisrecept
De smaak van cantharel wordt beschreven als peperachtig en ruikt naar abrikozen. De beste manier om de smaak van cantharellen te ervaren is om het fijn te snijden en in hete olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken. Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.
Gekarameliseerde cantharellen met abrikozen en amandelen
een verrassend nagerecht met paddenstoelen!
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 g cantharellen
- 4 verse abrikozen
- 0,5 kopje geschaafde amandelen
- 40 g boter
- 60 g suiker
Bereiding
- De cantharellen schoonmaken en de zanderige steeltjes verwijderen
- Smelt de boter in een grote koekenpan
- Bak de cantharellen om en om aan tot het vocht verdampt is en ze bruin beginnen te worden
- Voeg de suiker toe
- Bak ze nog 3 minuten langer op een laag vuur
- Neem de cantharellen uit de pan en zet ze opzij op een bord
- Bak de abrikozen in dezelfde pan gedurende 5 minuten
- Doe de cantharellen er weer bij
- Strooi de amandelen erover
- Bak alles alles nog een paar minuten door, tot alles door en door warm is
- Warm opdienen
Bron: “Bos op je bord” van Rio Loohuizen