Cantharel

Cantharellen zijn een van de populairste wilde paddenstoelen.
Het is te vinden op de grond, vaak op mos, in bosrijke gebieden.
Er zijn meerdere soorten cantharellen, ook een paar niet eetbaar en zelfs dodelijke soorten.
Altijd goed identificeren voordat de paddenstoelen opgegeten worden.
De smaak van cantharel wordt beschreven als peperachtig en ruikt naar abrikozen.

Basisrecept
De beste manier om de smaak van een verse paddenstoel te ervaren is om het fijn te snijden
en in hete olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken.
Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.

 

Gekarameliseerde cantharellen met abrikozen en amandelen
een nagerecht

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g cantharellen
  • 4 verse abrikozen
  • 0,5 kopje geschaafde amandelen
  • 40 g boter
  • 60 g suiker

Bereiding

  • De cantharellen schoonmaken en de zanderige steeltjes verwijderen
  • Smelt de boter in een grote koekenpan
  • Bak de cantharellen om en om aan tot het vocht verdampt is en ze bruin beginnen te worden
  • Voeg de suiker toe
  • Bak ze nog 3 minuten langer op een laag vuur
  • Neem de cantharellen uit de pan en zet ze opzij op een bord
  • Bak de abrikozen in dezelfde pan gedurende 5 minuten
  • Doe de cantharellen er weer bij
  • Strooi de amandelen erover
  • Bak alles alles nog een paar minuten door, tot alles door en door warm is
  • Warm opdienen
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Bron: “Bos op je bord” van Rio Loohuizen