Culinaire shii-take

Lentinus’ stamt van het woord ‘lentus’. Dit betekent ‘plooibaar’ en verwijst naar de shii-takestelen die uit vele plooien bestaan. ‘Edodes’ staat voor ‘eetbaar’. In het Japans betekent ‘take’ letterlijk ‘paddenstoel’. ‘shii’ is de naam van een bepaalde boomsoort. Op het hout van deze boom wordt de shii-take gekweekt. De shii-take wordt vooral gebruikt in de Japanse en Chinese keuken maar is zeker bezig aan een culinaire opmars in het Westen. Met zijn uitgesproken smaak en stevige bite is het een van de meest gewaarde paddenstoelen.
Basistips
  • Schoonmaken: Gebruik een speciale paddenstoelenborstel, een schone tandenborstel of keukenpapier. Heel kort afspoelen onder koud water is mogelijk, maar wordt niet aanbevolen. De hoed neemt het vocht op ten koste van de smaak en structuur
  • Verwijder de stelen. Deze zijn over het algemeen erg taai. Je kunt ze goed gebruiken om bouillon van te maken.
  • Je kunt shii-take erg goed bewaren door ze te drogen. Voor gebruik de shii-take tenminste 15 minuten inlaten wellen in heet water. Gebruik het ‘wel’vocht als smaakmaker in soepen en sauzen.
  • Leg shiitake nooit in de buurt van fruit, want dan bederven ze snel.
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00