“Deel je restjes”

een initatief van AchterhoekNatuurlijk!

De kerstdagen zijn in aantocht.
Gezellig bij elkaar, lekker en veel eten inkopen.
Bijzondere maaltijden maken.

En dan…… ? Wat doe je met de restjes van de kerstmaaltijden?

Gooi de restjes en kliekjes niet gelijk weg, wees creatief en bespaar een hoop centen. 

Wat doe jij met je restjes? Post jouw foto en/of creatieve recept op de Facebookpagina van Achterhoek Natuurlijk!
Kijk ook verder voor leuke tips en adviezen! 

 

Aardappelen
Gekookte aardappelen zijn de volgende dag heerlijk om er gebakken aardappeltjes van te maken, met verse kruiden als rozemarijn, tijm, bieslook (Anna van NatuurlijkBUITEN, Achterhoek Natuurlijk!)

Brood
* Van oud brood zijn heerlijke tosti’s te maken. Besmeer het brood met pesto, plakken kaas erop, ui-en paprika ringen en keukenkruiden even in het tosti apparaat en smullen maar! (Anna van NatuurlijkBUITEN, Achterhoek Natuurlijk!)
* Oud brood(echt uitgedroogd) voor het maken van paneermeel (Janneke van De Kruudhof Pluktuin, Achterhoek Natuurlijk!)

Botten
Alle botten van gevogelte over van de kerstmaaltijd: trek er een bouillon van. Deze bouillon is ingevroren 3mnd houdbaar en een heerlijke basis voor soep, ragout ed. (Janneke van De Kruudhof Pluktuin, Achterhoek Natuurlijk!)
Ei
Gekookt ei over van de ontbijttafel? Verwerk het in een eisalade (mayonaise, tomatenketchup, kerry, eikruiden, mosterd)
(Anna van NatuurlijkBUITEN, Achterhoek Natuurlijk!)

Groenten
Delen van groenten die niet gebruikt zijn omdat je maar een halve of kwart van iets nodig hebt, kunnen de volgende dag
heel goed verwerkt worden in een groentesoep (Anna van NatuurlijkBUITEN, Achterhoek Natuurlijk!)

Kaas
Laatste stukje kaas uitgedroogd en niet lekker meer op brood? Leg het op de gebakken aardappeltjes en laat het zacht worden
(Anna van NatuurlijkBUITEN, Achterhoek Natuurlijk!)

Melk
Weet dat supermarkten expres de THD van melkproducten naar voren halen om de consument het idee te geven dat de producten niet langer te gebruiken zijn. Controleer zelf het product en gebruik je gezonde verstand, en goed is goed!
(Anna van NatuurlijkBUITEN, Achterhoek Natuurlijk!)

Rijst
Als je rijst kookt, doe er dan geen zout of sterke kruiden door. Stel dat je overhoudt dan kan een restje de volgende dag
heel goed gebruikt worden om er een heerlijke rijstepap van te maken. Maar, als je dieren hebt, een restje gekookte rijst
kan ook dienen als: kippenvoer of door het voer van honden mixen (Anna van NatuurlijkBUITEN, Achterhoek Natuurlijk!)

Vlees
Restjes vlees: Maak er een ragout van. (Janneke van De Kruudhof Pluktuin, Achterhoek Natuurlijk!)