Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood is een wilde paddenstoel.
Het verschijnt meestal eind van de zomer-begin van de herfst.
Eekhoorntjesbrood is verbonden aan de wortels van een eik, beuk of naaldboom in de buurt.
Oogst slechts genoeg voor één maaltijd of laat het gewoon staan.

Basisrecept
De beste manier om de smaak van een verse paddenstoel te ervaren is om het fijn te snijden
en in hete olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken.
Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.

 

Pompoensoep met eekhoorntjesbrood
soep in een uitgeholde pompoen…!

Ingrediënten voor 6 personen

  • 300 g verse eekhoorntjesbrood of 60 g gedroogde eekhoorntjesbrood
  • 6 kleine pompoenen (800 g rijp pompoenvruchtvlees)
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 75 g boter
  • 2 eetlepels olie
  • boem om te bestuiven
  • 1,5 deciliter witte wijn, kippenbouillon of groentebouillon
  • 1 theelepel rozemarijn, fijngesneden
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  • maak de verse paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Laat de gedroogde paddenstoelen 20 minuten in warm water weken en laat ze uitlekken
  • snij de geweekte paddenstoelen in reepjes
  • snij het pompoenvruchtvlees in blokjes
  • smoor de ui glazig in de boter en olijfolie
  • bestuif de pompoenblokjes met bloem en bak ze in de dezelfde pan goudbruin
  • schenk de wijn erbij en laat deze al omscheppend enigszins verdampen
  • overgiet de pompoenblokjes met bouillon en breng deze aan de kook
  • voeg eventueel de gedroogde paddenstoelen n toe; of doe er na 15 minuten de verse paddenstoelen bij
  • laat de soep daarna nog 10 minuten sudderen
  • prak enkele blokjes pompoen totdat de soep licht gebonden wordt
  • voeg de helft van de kruiden en breng op smaak met peper en zout
  • ze de pompoenen in soepborden of op een bord
  • serveer de soep in de uitgeholde pompoenen, met de kapjes erop
  • strooi de rest van de kruiden erover
                                                                                                                               bron: “Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio” van Antonio Carluccio