Groene Takken | paddenstoelen kweken

Meer informatie over Eetbaar Hout

Teelttips

Bloeiperiode eetbare paddenstoelen

Elke paddenstoel heeft een voorkeur voor een bepaalde tijd van het jaar.
De lengte van de bloeiperiode
is afhankelijk o.a. van de boomsoort, afmetingen en weersomstandigheden.

Buiten (Eetbaar hout) 

Tabel “Bloeiperiode Eetbare Paddenstoelen”

Binnen (kweekbalen en oesterzwam op koffiedik pakketten)

* De hele jaar, optimaal is in het voorjaar en najaar. Tijdens een lange warme periode en midden in de winter is lastig.
*  Zorg dat de lucht vochtig genoeg is

Hoe heet deze paddenstoel?

Paddenstoelen staan bekend onder verschillende namen. Ben je op zoek naar Japanse bundelzwam of de Kleine Bundelzwam? Hieronder een (onvolledig) overzicht van de verschillende namen van de paddenstoelen die op stammetjes gekweekt kunnen worden.

Nederlandse naam Latijnse naam Handel ook wel genoemd:
Shiitake Lentinula edodus Shii-take Japanse eikenzwam
      Wintershiitake
      Zomershiitake
       
Gewone oesterzwam Pleurotus ostreatus Grijze/ blauwe oesterzwam Winteroesterzwam
Trechter oesterzwam Pleurotus cornucopaie    
Bleke oesterzwam Pleurotus pulmonarius   Zomeroesterzwam
Kruisdisteloesterzwam Pleurotus eryngii Koningsoesterzwam Eryngii
       
Japanse bundelzwam Pholiota nameko Nameko/Nameco Goudkopje
Kleine bundelzwam Kuehneromyces mutabilis   Stobbezwammetje
Fluweelpootje Flammulina veluptides Enoki Goudnaald, Golden Enoki (eng)
Pruikzwam Hericium erinaceus Pom-pom blanc Lion’s mane, Apekop
Populier(en)leemhoed Agrocybe aegerita Pioppino Black Poplar Mushroom
Eikhaas Grifola frondosa Maitake Boskip, Hen-of-the-woods
Beukenzwam Hypsizygus tessulatus Shimeji  
     
Kunnen er verkeerde paddenstoelen op de boomstammen groeien?

De hele idee van enten is om te zorgen dat de geënte schimmel de hele stam overneemt zodat andere schimmels
(aanwezig in de lucht) geen plek meer krijgen. Door een hele reeks maatregelen is de kans tijdens de productiejaren
heel erg klein.

Consumenten die toch twijfelen over een aanwezige paddenstoel kunnen een foto en een kort verhaal mailen naar info@groenetakken.nl

Optimale vochtigheid

Een lastig onderwerp om goed uit te leggen want te veel vocht is niet goed en te weinig ook niet. De grond voor Eetbaar Hout moet niet aldoor nat zijn want anders gaat de stam rotten.  Droge grond dat nat kan worden door de regen is prima. Alle grondsoorten behalve zware klei, veen en arme zand zijn goed. Als de grond aan huis niet geschikt is gebruik dan beter grond in een ruime plantenbak en houd de grond licht vochtig.
Tijdens normale weersomstandigheden van april tot oktober is er meestal voldoende vocht in de lucht en op de grond om geen extra vocht te hoeven geven. Tijdens lange warme periodes in de lente en zomer is het belangrijk dat de stammen niet uitdrogen. Fijne water druppels door een sproeier werken beter dan in één keer een emmer vol water geven. Als sproeien niet mogelijk is is water geven onderaan de stam beter dan op de stam zodat het water kan verdampen. Zorg tijdens de zomerperiode dat de stammen om de dag vocht krijgen via natuurlijke kanalen of met hulp.
Een tip voor mensen met een lange stam is de stam horizontaal dichtbij of op de grond (afhankelijk van de schimmelsoort) te houden tijdens de zomerperiode. De stam droogt minder snel uit omdat er meer vocht dichtbij de grond is dan hoger in de lucht.

Verkopen jullie ook Paddo’s?

Verkoopt Groene Takken paddo’s?
Paddo’s vallen absoluut niet onder het assortiment van Groene Takken.
Groene Takken verkoopt helemaal geen verse paddenstoelen. De nadruk is op het maken en verkopen van Eetbaar Hout.

Vijanden – Concurrenten

Slakken
Gelukkig zijn er niet zo heel veel concurrenten, maar slakken kunnen wel een probleem zijn. Slakken kunnen de geur van paddenstoelen goed onderscheiden van hun omgeving en lijken een voorkeur te hebben voor de smaak. In het voorjaar zijn er meer slakken dan in het najaar en ze kunnen dan heel hongerig zijn.  Omdat ze vaak het beginnetje van een paddenstoel helemaal opeet is het enige bewijs van een “vlucht” of bloei de slijmsporen dat ze achter laten. De stam heeft gebloeid, maar heeft helaas geen oogst geproduceerd.
Veel advies tegen slakken zijn op andere websites te vinden, maar specifiek voor Eetbaar Hout is het mogelijk om Anti-slakken plakband te gebruiken of een shii-takestam direct na het dompelen tijdelijk te verplaatsen naar een slakkenvrij vochtig omgeving zoals een badkamer / douchecabine. Na het oogsten van de paddenstoelen moet de stam weer terug in de tuin.

Insecten
Een bloeiende paddenstoel is vaak aantrekkelijk voor een aantal verschillende soorten insecten in diverse stadia. De soort en aantal hangt van de rijpheid van de paddenstoel af, tijd van het jaar, omgeving en weersomstandigheden. De meeste insecten zijn makkelijk om te verwijderen (er uit schudden).
Pissebedden kunnen in grote getallen onder de schors van shii-takestammen gaan leven. Pissebedden in klein aantallen zijn niet erg voor eens tuk Eetbaar Hout, maar een hele kolonie (? of hoe het mag heten) is schadelijke voor het mycelium.  Meestal is de aanwezigheid van veel pissebedden een teken dat de boomstam te droog is (geweest) want de schors begint af te vallen. In een fase met veel pissebedden is er niet veel meer aan te doen. De volgende keer beter opletten met de ent -maatregelen (gezond jong hout gebruiken, juiste manier enten, niet uit laten drogen, enzo). Als er weinig pissebedden zijn is het een teken om de boomstam iets vochtiger te houden.

Vogels
Sommige vogels zoals spechten zoeken insecten onder de schors van Eetbaar Hout; vooral oudere stammen zijn populair. Schors wordt afgescheurd en er kleine gaten ontstaan door het gebruik van hun snavels. Een schaduwdoek of fruitnet met fijne mazen kan voldoende bescherming bieden tegen de vogels.

 

Wanneer oogsten?

Wanneer is een paddenstoelstam klaar voor productie?
Duurzame houtsoorten (zoals eik) en exemplaren met een diameter groter dan 18 cm hebben vaak 2 jaar (ipv 1 jaar) nodig
om door te groeien. Witte vlekken op de uiteinden van de stammen zijn een teken dat de stam doorgroeit is.

De meeste stammen zullen zelf reageren op de juiste weersomstandigheden met het produceren van paddenstoelen. De bloei van shii-takestammen kan geforceerd worden, maar vanaf een oudere leeftijd zal de stam af en toe na een bui spontaan paddenstoelen produceren. Zes weken later kan de stam alsnog gedompeld worden of bloeit het weer vanzelf.
Oogst altijd als de hoedrand naar beneden gekruld is en als de lamellen zichtbaar zijn. Als de hoedrand plat begint te worden, is de paddenstoel nog eetbaar maar minder smakelijk. Veel sporen dan waarschijnlijk al gemaakt en komt er concurrentie van veel verschillende kleine insecten.
Pluk volwassen paddenstoelen voor een regenbui want de hoed van een paddenstoel kan ontzettend veel water absorberen. Na een regenbui is de smaak een stuk minder, is de paddenstoel heel sompig geworden en is maar een paar dagen houdbaar. Een droge paddenstoel kan enkele dagen bewaard worden in een open bakje of tas in de koelkast.

Wat is een geschikte plek voor mijn stammen?

Schaduwrijk, uit de volle zon en uit de tocht. Een geschikte schaduwrijke plek is bijvoorbeeld onder een boom dat de hele jaar rond schaduw geeft of onder een grote struik in de tuin of midden in het bos of een plek achter een gebouw dat aldoor schaduw geeft. Ook goed is een balkon uit de wind en uit de zon in een bak gevuld met licht vochtige aarde. In ieder geval NIET op tegels op een terras of in een open plek in de tuin of onder een boom omringd door weiland, ook niet naast een gebouw dat soms schaduw geeft. Een beetje zon per dag is geen probleem, ook een beetje wind is geen probleem.

De stam mag wel nat worden als het regent, maar moet geen plek krijgen met permanent vochtige grond want dat zorgt voor verrotting.
Een schaduwdoek is essentieel voor stammen in halfschaduw tijdens de vroege lenteweken (ca. maart – mei). Tijdens deze weken zijn de stammen erg kwetsbaar wanneer de zon volop aan het schijnen is, de temperatuur begint aangenaam te worden en dat er nog geen bladeren aan de bomen zijn. De schors van een stam kan uitdrogen, wellicht verbranden en scheuren met als resultaat dat de schimmel geen bescherming meer krijgt en dood gaat. Einde oefening. Een schaduwdoek weerkaatst zonnestralen, maar houdt lucht en regen niet tegen. Aangeraden is om een doek te gebruiken dat hele bovenkant van de stam af kan dekken. Voorbeelden van geschikte (tweedehandse) schaduwdoeken zijn: afdekdoeken uit de agrarische sector, windbeschermingsdoeken uit de sportbranche, wegenbouwdoeken, banners uit de horeca-evenement sector, vliesdoeken, enzo. De doeken zijn niet meer nodig als de bomen volop in blad zijn en de temperatuur laag is. Vanaf maart (of eerder, afhankelijk van het weer en plek) kan de doek weer gebruikt worden.

Wel of niet dompelen? (shii-takestammen)

Shii-takestammen mogen in bad, andere soorten niet. Dompelen kan plaatsvinden tussen mei en eind oktober. Dompelen tijdens de wintermaanden heeft geen zin want de ontwikkeling komt niet op gang.
Een shii-takestam moet altijd droog zijn voor dat het gedompeld wordt. Tijdens een natte periode kan de stam een paar dagen binnen blijven totdat het droog aanvoelt. Daarna kan het in bad.
Dompelschema: dompelen, ca. 2 weken wachten totdat de paddenstoelen komen, oogsten, de stam 6 weken met rust laten, opnieuw dompelen. Dompel niet tijdens een lange warme periode want de paddenstoelen zullen heel snel uitdrogen voordat ze volledig ontwikkeld zijn. Dompelen kan ook in september en oktober.
Gebruik altijd schoon koud water. Koud water is belangrijk om een temperatuur verschil te creëren tussen de luchttemperatuur en watertemperatuur (ca. 8 graden)  zodat de schimmel “wakker” kan schrikken.  Het gebruik van een ondiepe vijver midden in de zomer is bijvoorbeeld niet geschikt omdat het water waarschijnlijk te warm zal zijn.
Onderdompelen: de hele stam moet in één keer helemaal onder in het water gedompeld worden want de schimmel moet het idee krijgen dat het geen zuurstof krijgt en zal reageren met een poging om te overleven: paddenstoelen maken. Vaak is een gewicht nodig om de stam onder water te houden. Sproeien is geen alternatief voor dompelen.