Optimale vochtigheid

Optimale vochtigheid

Een lastig onderwerp om goed uit te leggen want te veel vocht is niet goed en te weinig ook niet. De grond voor Eetbaar Hout moet niet aldoor nat zijn want anders gaat de stam rotten.  Droge grond dat nat kan worden door de regen is prima. Alle grondsoorten behalve zware klei, veen en arme zand zijn goed. Als de grond aan huis niet geschikt is gebruik dan beter grond in een ruime plantenbak en houd de grond licht vochtig.
Tijdens normale weersomstandigheden van april tot oktober is er meestal voldoende vocht in de lucht en op de grond om geen extra vocht te hoeven geven. Tijdens lange warme periodes in de lente en zomer is het belangrijk dat de stammen niet uitdrogen. Fijne water druppels door een sproeier werken beter dan in één keer een emmer vol water geven. Als sproeien niet mogelijk is is water geven onderaan de stam beter dan op de stam zodat het water kan verdampen. Zorg tijdens de zomerperiode dat de stammen om de dag vocht krijgen via natuurlijke kanalen of met hulp.
Een tip voor mensen met een lange stam is de stam horizontaal dichtbij of op de grond (afhankelijk van de schimmelsoort) te houden tijdens de zomerperiode. De stam droogt minder snel uit omdat er meer vocht dichtbij de grond is dan hoger in de lucht.