Wanneer oogsten?

Wanneer oogsten?

Wanneer is een paddenstoelstam klaar voor productie?
Duurzame houtsoorten (zoals eik) en exemplaren met een diameter groter dan 18 cm hebben vaak 2 jaar (ipv 1 jaar) nodig
om door te groeien. Witte vlekken op de uiteinden van de stammen zijn een teken dat de stam doorgroeit is.

De meeste stammen zullen zelf reageren op de juiste weersomstandigheden met het produceren van paddenstoelen. De bloei van shii-takestammen kan geforceerd worden, maar vanaf een oudere leeftijd zal de stam af en toe na een bui spontaan paddenstoelen produceren. Zes weken later kan de stam alsnog gedompeld worden of bloeit het weer vanzelf.
Oogst altijd als de hoedrand naar beneden gekruld is en als de lamellen zichtbaar zijn. Als de hoedrand plat begint te worden, is de paddenstoel nog eetbaar maar minder smakelijk. Veel sporen dan waarschijnlijk al gemaakt en komt er concurrentie van veel verschillende kleine insecten.
Pluk volwassen paddenstoelen voor een regenbui want de hoed van een paddenstoel kan ontzettend veel water absorberen. Na een regenbui is de smaak een stuk minder, is de paddenstoel heel sompig geworden en is maar een paar dagen houdbaar. Een droge paddenstoel kan enkele dagen bewaard worden in een open bakje of tas in de koelkast.