Een nieuw experiment op de Eetbaar Hout Kwekerij in Gaanderen. Pip bedacht een opstelling om bietenputzwam te beschermen tegen slakken. In januari werd het experiment ten uitvoer gebracht samen met studenten van praktijkschool Yuverta uit Velp. Het Hangzwam concept zag het licht. Gaat het lukken om de slakken te slim af te zijn?
Urgh – slakken. Ontzettend nuttige beestjes, maar liever niet in de moestuin. Snel zijn ze niet echt want ze kunnen tot uiterlijk een meter per uur bewegen, maar ze hebben wel een sterk ontwikkeld ruikvermogen. Deze eigenschap gebruiken ze volop als ze een jong aantrekkelijke bietenputzwam in de smiezen krijgen en dan is het volop racen voor de eerste hap. Delen doe ik graag met andere bosbeestjes, maar het gaat mij te ver als er niets van over is en dat is een probleem met het telen van bietenputzwam (ook bekend als stropharia) want deze eetbare paddenstoel wordt normaal gesproken op verse houtsnippers op de grond geteeld.
Slakken kunnen meters hoog klimmen dankzij hun sterk natuurlijke (s)lijm. Maar… ze kunnen bepaalde scherpe hoeken moeilijk navigeren en vliegen heb ik ze ook nog niet gezien. Met deze feiten in gedachten begon ik vorig jaar te denken over het telen van bietenputzwam in bakken boven de grond. De beste plek leek mij tussen de jonge eiken in het dichte bos achter de Eetbaar Hout Kwekerij (EHK) in Gaanderen.
Veel studenten van Yuverta uit Velp zijn regelmatig te zien met een motorzaag op Landgoed t Maatje in Gaanderen (locatie EHK). Ze krijgen daar praktijkles en het terrein wordt ook gelijk onderhouden. Ik heb ze gevraagd om mee te denken en mee te helpen. Eind januari dit jaar heb ik samen met een groep tweedejaars studenten van de Opleiding “Outdoor and Recreation” 12 kisten (afmetingen 40 x 60cm) klaar gemaakt en opgehangen voor het telen van de bietenputzwam. De kisten hangen ongeveer 50 cm boven de grond en zijn vastgemaakt aan horizontale takken. De kisten zijn gevuld met bosgrond, vers houtsnippers en zijn uiteraard met bietenputzwam strobroed geënt. Het is nu even afwachten of de schimmel het voldoende naar zijn zin heeft en met rust wordt gelaten door hongerige slijmerige bosbewoners. Mede mei-juni dit jaar zullen wij het weten!