Heldere soep met fluweelpootje (enoki)

een pittoresk recept voor iedereen (ook veganisten)…

Ingredienten voor 4 personen

  • 1 liter dashi
  • 200 g fluweelpootje (enoki)
  • 150 g tofu
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 6 lente-uitjes
  • 2 eetlepels rijstwijn of sherry
  • 1 eetlepel geraspte gember

Bereiding

  • Verdeel de enoki in acht bundels
  • Bind elk bundeltje samen met een dunne groene spriet van een lente-ui, leg een knoop en knip de uiteinden af
  • Snijd dan de enoki los van hun klont, met 2 cm van de steel, zodat ze goed van elkaar loskomen
  • Maak een liter (instant) dashi
  • Laat de sojasaus, de ringetjes lente-ui, de rijstwijn, de gember en de enoki 5 minuten meekoken
  • Voeg de blokjes tofu toe en laat die 3 minuten meekoken
  • Schenk de soep in 4 verwarmde borden en serveer
                                                                                                                                                                                                                bron: “Het Paddenstoelen Kookboek” van Mark Janssen