Het effect van neerslag op het kweken van shii-take paddenstoelen

Na enkele jaren van uitzonderlijk droogte was het jaar 2021 bijzonder nat. Misschien vertellen de statistieken ons dat het resultaat over een lange termijn een gemiddeld was, maar een producent heeft te maken met de actuele weersomstandigheden en moet daarmee handelen.
Inmiddels zijn op alle kwekerijen sproeiers geïnstalleerd en zijn alle stammen ruim opgestapeld (belangrijk voor de luchtcirculatie). Tijdens de doorgroeiperiode (tussen het enten en produceren) mogen de stammen niet uitdrogen en moeten ze tijdens droge periodes vocht krijgen. Ik was benieuwd naar de grenzen van te weinig en te veel vocht. Te weinig vocht, heb ik ruimschoots in het verleden ervaren,  levert veel zielig, niet producerende stammen op (schors droogt uit en valt er af, erg veel pissebedden).  Veel te veel vocht kan zorgen voor een geschikt microklimaat voor andere opportunistische concurrenten zoals Trichoderma, een natuurlijk overal-te-vinden groen-blauw schimmel. Trichoderma is een familienaam van plaatjeszwammen (zonder hoed en steel), is niet gevaarlijk en kan de suikers in een boomstam opnemen voordat de gewenste schimmel voldoende aanwezig is. Het resultaat is een zwarte plek zonder voeding voor de shii-take. In het verleden tijdens flinke natte periodes heb ik meerdere stammen met verschillende besmettingsgraden van trichoderma gehad; de meeste stammen bleven in minder maten produceren, maar enkele zware besmette stammen niet. Helaas kun je te veel regen niet reguleren, maar je kunt wel andere maatregelen nemen.

Lees meer….

In Gaanderen liggen de stammen in een jong beukenbos onder een gesloten kroon. Na een sproeibeurt blijven veel waterdruppels als een soort mist hangen in het bos, ideaal voor de stammen en prachtig om te zien. Vanaf Wilp kan ik mijn assistenten vragen om de sproeier aan (en uit) te zetten en vorig jaar gebeurt dat regelmatig een paar keer per week voor een paar uur per keer.  In Ede, op de zorgboerderij van Makandra, hebben ze een groot terrein van gemengd loof-naaldhout met meerdere rekken eronder voor hun wekelijkse paddenstoelen productie. De sproeiinstallatie is onmisbaar en uitgebreid want de bomen zijn hoog, er is weinig ondergroei en vocht kan sneller verdwijnen. De medewerkers maakten vorig jaar goed gebruik van de installatie, 3-4 keer per week sproeien voor meerdere uren per keer was de norm tijdens de droogte.

Op beide locaties droogden de stammen niet uit en door de wisselende omstandigheden (dompeling in koud water tijdens een warme periode) kregen beide locaties bijzonder goede oogsten verspreid over een lang seizoen. Maar…. eind van het jaar begon de stammen van Makandra last te krijgen van een (voor mij) onbekende smurrie op de schors. De stammen zagen er niet goed uit en worden niet doorverkocht. Ze produceerden toch nog paddenstoelen en op de kwekerij in Gaanderen kan ik ze in de gaten houden en de ontwikkeling volgen. Conclusie: tijdens lange droge periodes is het beter om de stammen 2 keer per week flink te besproeien. Aldoor nathouden is niet goed, te droog uiteraard ook niet.

Vanaf mei 2021 werd het nat en sindsdien is het redelijk nat en koud gebleven. De stammen hadden hierdoor niet zo veel zin om paddenstoelen te produceren en door het gebrek aan lange droge periodes is het aantal geschikte dompelmomenten beperkt gebleven. Het aantal stammen voor de verkoop is achtergebleven want een stam moet eerst uitbundig bloeien voordat het als Eetbaar Hout verkocht wordt. Trichoderma verscheen op enkele stammen (meer dan andere jaren) en deze stammen worden ook uit de verkoopstapel gehaald.

Conclusie: langdurig nat weer is slecht voor de paddenstoelenproductie en is moeilijker om mee te werken dan lange periodes van droog weer.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00