Najaar en slakken

Het huidige weer is gunstig voor de groei van paddenstoelen en het is handig om je eigen stuk Eetbaar Hout nu dagelijks goed in de gaten te houden. Ook voor slakken is het in het najaar uitstekend weer, ze zijn nu heel erg actief. Het is een goed moment om aan slakken bestrijding te doen (vangen / verwijderen) voordat ze gaan paren en eitjes produceren. Het is vooral handig om de dikke oranje slakken (handmatig) te verwijderen want deze soort is niet geliefd als voer voor andere dieren. Slakken kunnen heel goed ruiken (sommige soorten tot 90 meter) en ze reageren o.a. op de geur van levende paddenstoelen. 

Als je denkt geen oogst te hebben van je stammetje,
kan het best zijn dat de slakken je voor zijn geweest!

Teelttip: Zet na het dompelen het (shii-take) stammetje op een veilige plek zodat de slakken er niet bij kunnen. Bijvoorbeeld binnen in de (bij)keuken, badkamer of schuur. Nadat de paddenstoelen zijn geoogst, kan de stam weer de tuin in. En een natte stam dompelen heeft niet zoveel zin. Het gaat namelijk om het ‘schrik’ effect (temperatuurverschil) gecombineerd met veel vocht. Zorg dat de shii-take stam droog is voordat het in bad gaat.  

Oesterzwamstammen moeten op hun plek blijven en hoeven niet gedompeld te worden. Ze reageren zelf op een flinke regenbui / koude nacht. In het geval dat er veel slakken in de tuin zijn kan Anti-slak plak band hier uitkomst bieden.

Kijk hier voor meer teelttips

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00