Nieuwsbrief 2022 Nr 2 Dompelen en Paddenstoelentijd

Een paddenstoel is het vruchtlichaam (combinatie bloem en vrucht) van een schimmel. Als een soort sporenmachine kan een paddenstoel duizenden minuscule sporen produceren. Deze sporen zorgen voor de voortplanting van de schimmel op een andere plek. Schimmels worden getriggerd om paddenstoelen te maken door wisselvallig weersomstandigheden. Vooral een groot verschil in temperatuur (een koude schok) zet de schimmel aan het werk en voldoende vocht zorgt voor een volgroeide paddenstoel. Het groeiproces kan verstoord worden door o.a. hoge temperaturen, droge lucht, lage temperaturen en onvoldoende lichturen.

Shii-takestammen reageren heel goed op een dompeling in koud water, een soort nabootsing van een regenbui mits een aantal voorwaarden aanwezig zijn: een goede energiebron (suikers in het hout), een droge basis (de shii-takestam moet droog zijn want een natte stam nog natter maken werkt niet) en gunstig weersomstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid). Soms begint een shii-takestam zelf te bloeien na een koude nacht of als resultaat van een flinke regenbui na een droge periode. Deze spontane reactie is een soort natuurlijke dompeling, maar de opbrengst kan vrij mager zijn. Een dompeling in een dompelbak levert een ruime oogst op doordat de hele shii-takestam 24-48 uur onder water moet blijven zonder zuurstof – een schrik effect. Toch is een spontane oogst een teken dat de shii-take schimmel goed ontwikkeld is en daardoor gevoelig voor veranderingen in de omgeving. Een spontane oogst moet gezien worden als een oogst na een dompeling en het is (helaas) nodig om nog 6 weken te wachten voordat de shii-takestam opnieuw geactiveerd / gedompeld kan worden.

Shii-take is en commerciële interessante paddenstoel en meerdere bedrijven en onderzoeksinstituten zijn voortdurend bezig met onderzoek en ontwikkeling. Verschillende “sub soorten” zijn inmiddels beschikbaar en de keuze voor een bepaald ras is afhankelijk van het teeltwijze en soort afnemers. Groene Takken gebruikt meerder rassen, maar de belangrijkste rassen in 2022 zijn de (zelf genoemde) “zomer”- en “winter” varianten. Winter shii-take paddenstoelen houden van koele periodes en verschijnen vooral vroeg in mei en in het najaar. De paddenstoelen zijn fors (vergelijkbaar met een portobello), vlezig en een klein aantal exemplaren worden per vlucht geproduceerd. De zomer shii-take variant houdt van warmte en kan vooral in juni t/m augustus (afhankelijk van het weer uiteraard) een flinke oogst van relatieve kleine exemplaren produceren (supermarkt maat).

Doe-het-zelvers kunnen nu al een keuze maken uit zomer- en winter shii-take deuvelbroed en vanaf volgend jaar zal het mogelijk zijn om een keuze te maken uit zomer- en winter kant-en-klare shii-takestammen.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00