Eetbaar Hout is gemaakt van laag kwaliteit hout: stormhout, snoeihout, dunningshout, omgevallen bomen en afgezet hakhout. Gezonde bomen (of delen daarvan) die om een of andere reden ‘het veld, tuin of bos’ moeten ruimen. Groene Takken werkt samen met een aantal ‘percelen’ / eigenaren om hout te verkrijgen. Elk jaar wordt bekeken wat er uit een perceel gehaald moet worden en wat geschikt is om Eetbaar Hout te worden. Elk jaar is anders want een boom kan immers (meestal) maar één keer in zijn leven gekapt worden.
Landgoed ’t Maatje, een voormalig melkveebedrijf in Gaanderen, is de locatie van de Eetbaar Hout Kwekerij van Groene Takken. Het bos is nog maar 25 jaar oud, maar oud genoeg om voorzichtig te dunnen. Ruimte wordt gemaakt voor meer kansrijke bomen en de kleine eiken die verwijderd worden zijn precies goed om een tweede leven te krijgen als Eetbaar Hout.
De hoofdleverancier van eikenstammen voor Eetbaar Hout is dit jaar Landgoed Beekzicht uit Voorst. De werkzaamheden moeten echter nog beginnen. Normaal gesproken zijn de bomen in januari al gekapt, maar bij het schrijven van dit artikel is het bos voorlopig nog steeds te nat om in te werken.
Nog een leverancier dit jaar is Landgoed Klein Boeschoten in Garderen, een heel oud stukje bos midden in de Veluwe. Enkele omgevallen eiken en een paar geselecteerde berken voor oesterzwamstammen moeten weg. Omgezaagde en/of omgevallen bomen krijgen een’ ambachtelijke’ bestemming. Het wordt brandhout als niets anders kan.
Een nieuwe uitdaging dit jaar is het snoeien van een overjarige houtwal op een ruim erf in Haaksbergen. Lange indrukwekkende takken hangend over een weiland moeten verwijderd worden. Sommige takken zijn net zo dik als de bomen op Landgoed Klein Boeschoten. Het is nog even uitzoeken of deze manier van werken rendabel is, maar leuk is het zeker wel.