Winter- en zomershiitakestammen

Vanaf februari via de webwinkel verkrijgbaar

Voor het eerst is het mogelijk om zelf de soort shiitake te kiezen. De termen ‘winter’ en ‘zomer’ voor shiitake zijn gerelateerd aan het bloeiseizoen. Beide soorten worden in maart op de Eetbaar Hout Kwekerij van Groene Takken geënt. Beide soorten hebben al een keer paddenstoelen geproduceerd, een soort garantie dat ze het echt doen!

Zomershiitakestammen (links op de foto) hebben een voorkeur voor warme dagen en produceren paddenstoelen tot ca. 28°C. Een vlucht (oogst) midden in de zomer is niet uitzonderlijk. Plukken kan doorgaan tot begin oktober. De grootte van de paddenstoelen is vergelijkbaar met de shiitake-paddenstoelen in de supermarkt, maar er kunnen heel veel tegelijk op een shiitakestam verschijnen (soms tot 100 stuks).

Pas wel op voor slakken, die zijn ook actief tijdens het bloeiseizoen! Gebruik enkele eenvoudige maatregelen om je oogst veilig te stellen.

Winter shiitakestammen (rechts op de foto) houden ook van een beetje warmte, maar niet meer dan 23°C. Ze worden even wakker na de winter in mei en soms zijn ze nog aan het werk in juni. Tijdens een koele zomer kunnen ze evengoed actief zijn, maar meestal is het hoogseizoen september tot eind oktober / begin november. De dikke vlezige paddenstoelen zijn net kleine huisjes die vastzitten aan de stam, wellicht minder in aantal dan de zomer shiitake paddenstoelen, maar wel een stuk zwaarder. Prachtig om te snijden en te drogen.

Na de winterpauze, vanaf half mei (ca. week 20), kunnen beide soorten gedompeld worden. Zorg dat de shiitakestam vooraf droog is. Ook is september een goede maand voor de shiitaketeelt want beide soorten kunnen ook (evt. samen) in bad.

Paddenstoelen zijn erg gevoelig voor weersomstandigheden. Wisselvallig weer zorgt vaak voor veel paddenstoelen terwijl een lang eentonig weertype vaak zorgt voor teleurstellingen. Ook de nachttemperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00