Zonnestammen

Zonnepanelen op weilanden schieten overal als paddenstoelen uit de grond. Onder de zonnepanelen hebben gras en kruiden het moeilijk door de overvloedige schaduw. Wind speelt een minder prominente rol. Eetbaar Hout heeft een locatie met weinig wind en veel schaduw nodig en door de nieuwe zonneparken zijn ineens veel meer vierkante meters bijgekomen. Afgelopen jaar ontstond de vraag of het mogelijk/ wenselijk is om Eetbaar Hout Kwekerijen te gaan opzetten in zonnepanelen weilanden in Nederland. Groene Takken is sinds eind 2022 bezig met twee projecten op twee verschillende locaties om te kijken wat de voor-en nadelen zijn.

Zonnestammen in Wilp
Op het terrein van het grootste zonnepark in particulier eigendom in Nederland (2020) is een samenwerking ontstaan tussen Zonnepark Wilp van familie Gooiker, en Pip van Groene Takken. Het terrein wordt al benut door 600 schapen en vanaf dit voorjaar komt een heel klein hoekje van de 38 ha terrein een Eetbaar Hout Kwekerij erbij. De ca. 60 shii-takestammen zijn al in maart van dit jaar geënt en moeten nog 1,5 jaar doorgroeien voordat ze gedompeld kunnen worden om paddenstoelen te kunnen oogsten. Dit jaar wordt gekeken naar het effect van de wind en regen. De eiken boomstammen zijn afkomstig van Landgoed De Poll uit Voorst en de stammen zijn geënt door Loods 64 in Olst – allemaal bedrijven uit de buurt.

Klimaatpark in Someren
In opdracht van initiatiefnemer Nederland Opgewekt heeft Groene Takken dit voorjaar meerdere shii-takestammen en oesterzwamstammen geleverd voor een zonnepark in Someren, NB. Nederland Opgewekt ontwikkelt en beheert zonneparken in samenspraak met omwonenden en in harmonie met de natuur. Shii-takestammen van verschillende leeftijden hebben een plek gekregen onder de panelen. Ook oesterzwamstammen liggen erbij klaar om dit jaar paddenstoelen te produceren. De ontwikkelingen worden gemonitord en in het geval van succes wordt deze pilot wellicht voorgezet.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00