Zwavelzwam

Zwavelzwam is ook bekend als “chicken-of-the-woods” of “boskip”.
Het groeit op de wonden van diverse loofhoutsoorten en is in de zomermaanden vaak te vinden.
Oogst als het nog jong is.
De plakken zijn goed rauw in te vriezen.
De smaak en textuur lijkt op kip.
Voor mensen die zwavelzwam voor het eerste keer gaan eten is het aan te raden om eerst een klein
stukje te proeven. Sommige mensen kunnen vervelende reacties krijgen (www.mushoom-appreciation.com)

Basisrecept
De beste manier om de smaak van een verse paddenstoel te ervaren is om het fijn te snijden
en in hete olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken.
Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.

 

Zwavelzwam in witte wijn
een goed basis recept: te gebruiken als een voorgerecht of als een onderdeel van een pastagerecht…

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 kopjes zwavelzwam, in kleine stukjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 kopjes tomatensaus
  • 0,5 kop droog witte wijn
  • zout en peperBereiding
  • Verhit de olijfolie in een pan over een matige vuur
  • Knoflook toevoegen en 1 minuten koken
  • Zwavelzwam toevoegen en kook voor 10 minuten, af en toe roeren. De zwavelzwam zal waarschijnlijk fel oranje worden
  • Witte wijn toevoegen en nog 5 minuten koken
  • Tomatensaus toevoegen en de mengsel nog 10-15 minuten zachtjes laten koken

                                                                                                                                                                   bron: www.mushroom-appreciation.com

Kruidige kool met zwavelzwammen
zwavelzwammen zijn heel geschikt voor stoofgerechten ….

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 grote ui, in plakjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 groene paprika, in reepjes gesneden
  • 1 verse rode of groene chilipeper fijngehakt (zonder pitjes)
  • 500 g zwavelzwam, gesneden in blokjes
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel gemalen kurkuma
  • 0,5 theelepel komijnzaad
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 tomaten, gehakt (of 0,5 kopje tomatensaus uit blik)
  • 1 kool, in dunne sliertjes gesneden
  • 0,5 citroen, sap
  •  zout en peper

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem
  • Sauteer de zwavelzwam, de ui, de knoflook, de paprika’s en de chilipeper tot ze zacht beginnen te worden
  • Roer de specerijen erdoor en voeg dan de tomatensaus toe
  • Goed roeren en paar minuten laten pruttelen op een laag vuur
  • Voeg de kool toe en schep alles goed om en om
  • Breng de kool op smaak met zout en peper en laat alles stoven tot de kool (beet)gaar is
  • Roer er vlak voor het eten het citroensap door                                                                                                                                                                                                                                                                                                         bron: “Bos op je bord” van Ria Loohuizen

Pasta met spinazie en zwavelzwam
een gerecht voor het voorjaar, begin van de zomer…..

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g droge pasta
  • 2 theelepels olijfolie
  • 280 g zwavelzwam (en/of shii-take), gesneden in plakjes
  • 4 sjalotten, gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 500 – 600 g verse spinazie
  • 50 ml witte wijn of bouillon
  • 75 ml kookroom
  • halve kop geraspte Parmezaanse en/of oude kaas
  • zout en peper
  • 2 eetlepels peterselie of andere verse (on)kruiden, gesneden

Bereiding

  • Pasta koken volgens instructies op de verpakking.
  • Olijfolie in a grote koekenpan opwarmen.
  • Sjalotten, knoflook, paddenstoelen, zout en peper toevoegen en bakken (ca. 3 minuten)
    totdat de paddenstoelen zacht zijn.
  • Spinazie toevoegen en bakken totdat het slinkt (ca. 3 minuten).
  • Wijn of bouillon toevoegen en kook 2 – 3 minuten totdat de vocht verdwijnt, af en toe roeren.
  • Pan van de warmtebron weghalen.
  • Pasta, kookroom en kaas toevoegen en roeren totdat het een geheel is (ca. 2 minuten).
  • Kruiden als garnering gebruiken
  • Proeven en eventueel op smaak brengen met extra zout, peper en/of kruiden
                                                                                                                                                                                                                                                      bron: onbekend en Groene Takken