2022 -Enten

Er is een grote tak van mijn boom gewaaid, kan ik die gebruiken om te enten? Welke boom is geschikt om shii-take te kweken? Kan ik ook enten op levende bomen? Ofwel, hoe kom je van stam tot zwam? Het antwoord op die vraag is: door de juiste schimmel op de juiste manier in te brengen (= enten) in de bijbehorende boom. Enten is een veilige en makkelijke manier om paddenstoelen te kweken. Maar, om teleurstellingen te voorkomen, moet je wel weten wat je doet.

Zo is het van belang dat je gebruik maakt van de stam van een gezonde boom waarvan de schors nog redelijk intact is. Is een boom omgewaaid, gekapt, is er een tak afgevallen of heb je een stammetje gekregen dan is het dus zaak dit eerst goed na te gaan. Anders loop je het risico dat de stam al is overgenomen door een schimmel en/of de nieuwe geen kans krijgt. Gekapte bomen moeten eerst een paar weken rusten voor ze geënt kunnen worden. Maar niet te lang! Die houtstapel die je nog in de schuur hebt liggen, kun je dus niet meer gebruiken om paddenstoelen te kweken.

Welke paddenstoel bij welke boom?

Elke paddenstoel heeft een voorkeur voor één of meerdere boomsoorten en niet elke boom(soort) is geschikt voor elke paddenstoel. Heb je al een stam, kijk dan welke paddenstoel geschikt is om erop te enten. In dit overzicht zie je welke paddenstoel bij welke boom past en vice versa. Uiteraard is ook van belang waarmee je een stam gaat enten. Bij Groene Takken gebruiken we houten deuvels van erkende producenten waarop de entstof of broed is aangebracht (deuvelbroed). Deze deuvels sla je in een zig zag patroon in de stam, die eerst voorgeboord is. Bij de deuvels krijg je instructie hoe je dit het beste kunt doen. Kijk ook goed hoe dik / lang je stam moet zijn voor het beste resultaat. De entstof kun je na aankoop een paar maanden in de koelkast bewaren.

Het hele idee van enten is om te zorgen dat de geënte schimmel de stam overneemt zodat andere schimmels (aanwezig in de lucht) geen plek meer krijgen.

Je kunt het hele jaar rond enten, behalve tijdens een hete droge periode. Voor de meeste soorten is de beste tijd februari – half april, gevolgd door oktober – november.

Succesvol enten
Waarop moet je nog meer letten als je een boomstammetje succesvol wilt enten met een schimmel?
  • afkomst: gebruik een stam van een gezonde boom zodat je zeker weet dat deze niet is overgenomen door een ander schimmel;
  • enttijd: tussen 3 weken en 3 maanden na de kap van de boom (hoe eerder hoe beter)
  • schors oppervlakte: moet grotendeels nog intact zijn
  • entperiode: liefst tussen maart – half april
  • diameter en lengte van de stam: hangt van paddenstoelsoort af (specificaties staan vermeld bij de entstof)
De goede plek

Een geënte stam zet je op een goede plek zodat de schimmel de kans krijgt om te groeien: schaduwrijk, uit de volle zon en uit de tocht. Bijvoorbeeld onder een boom dat het hele jaar rond schaduw geeft of onder een grote struik in de tuin of midden in het bos of een plek achter een gebouw. Ook goed is een balkon uit de wind en uit de zon in een bak gevuld met licht vochtige aarde. Hou er rekening mee dat het enige tijd duurt voordat de eerste paddenstoelen zich laten zien! Bij shii-take kan dat wel ca. 18 maanden duren na het enten. Kant-en-klare stammetjes van Groene Takken hebben op de kwekerij al ‘gebloeid’, dan nog moet je wachten tot oogstseizoen (mei t/m oktober). Is de schimmel echter goed aangeslagen dan kun je wel meerdere keren per jaar en meerdere jaren genieten van de oogst. Zeker de moeite waard dus!

Bij Groene Takken geven we stammen een tweede leven door ze te enten met eetbare paddenstoelen. Wil je weten hoe dat in zijn werk gaat? Kom Pip helpen met enten tijdens de meewerkdagen en ent een eigen stam als dank! Geef je hier op.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00