Basistips
Schoonmaken
Gebruik een speciale paddenstoelenborstel, een schone tandenborstel of keukenpapier. Heel kort afspoelen onder koud water kan ook, maar zorg dat de hoed niet te veel vocht opneemt want dat gaat ten koste van de smaak en structuur.
Bewaren
* Enkele dagen in de koelkast in een open bakje of in een open papieren zakje
Leuke recepten
* Beukenzwam / Eikhaas / Fluweelpootje / Nameko / Oesterzwam / Populierenleemhoed / Pruikzwam / Shii-take
Kaasfondue met shii-take
ook te gebruiken met eekhoorntjesbrood, morieljes, truffels of ander sterk smakende paddenstoelen… Ingrediënten voor 4 personen 100 g shii-take paddenstoelen 400 g Gruyère of Comté 400 g Emmental 4 dl witte wijn kirsch nootmuskaat 1 …
Eikhaas met bloemkoolsteaks en venkelcreme
een geweldig recept van Yvette van Boven, ook met kookvideo… Ingrediënten voor 2 personen 6 el olijfolie 2 schijven eikhaas (maitake) (ca. 200 g per schijf), schoongemaakt, de stengel eruit zeezout en versgemalen zwarte peper 1 …
Oosterse salade met asperges en pruikzwam
een bijzonder bijgerecht … Ingrediënten voor 4 personen 150 – 200 g pruikzwam (pompom blanc) boter 0,5 bosje groene asperges 100 g peultjes 50 g taugé 4 bosuitjes Dressing 0,25 kopje sesamolie 0,25 kopje sojasaus …
Hartige taart met populierenleemhoed en spekjes
de combinatie van de populierenleemhoed (pioppino) en spekjes is een smaaksensatie… Ingrediënten voor 4 personen 100 – 150 g populierleemhoed (pioppino) 2 sjalotjes 1 teentje knoflook 75 g plakken ontbijtspek 4-5 plakken bladerdeeg 1 eetlepel …
Heldere soep met fluweelpootje
een pittoresk recept voor iedereen (ook veganisten)… Ingrediënten voor 4 personen 1 liter dashi 200 g fluweelpootje (enoki) 150 g tofu 2 eetlepels sojasaus 6 lente-uitjes 2 eetlepels rijstwijn of sherry 1 eetlepel geraspte gember …
Miso soep met nameko
een gerecht uit de Japanse keuken…. Ingrediënten voor 4 personen 50 g bundelzwam / nameko 4 koppen dashi of Kant-en-klaar dashi (Japanse bouillon) 200 g tofu 0,25 kop wakame of 100 g gekookte spinazie 4 …
Mie met kip en beukenzwam
een snel en voedzaam gerecht… Ingrediënten voor 4 personen 400 g blokjes kipfilet 250 g beukenzwammen (shimeij) 3 lente-uitjes 2 kleine rode pepers 250 g peultjes 3 eetlepels (zonnebloem) olie 300 g mie 3 eetlepels …
Kabeljouwmoten met oesterzwammen
een heerlijke en verrassende manier om vis en oesterzwammen te combineren … Ingrediënten voor 4 personen 4 moten kabeljauw, zonder graat bloem 300 g oesterzwammen 20 g boter 1 sjalot, fijngehakt 1 teen knoflook, fijngehakt …
Paté met oesterzwammendressing
een lekker fris en licht voorgerecht… Ingrediënten voor 4 personen 0,5 krop eikenbladsla 8 eetlepel walnootolie 3 eetlepels rode wijn azijn 1 theelepel mosterd 0,5 theelepel suiker zout en versgemalen peper 150 g oesterzwammen 4 …