Groene Takken | paddenstoelen kweken

Eikhaas

Eikhaas groeit op de onderkant van eikenbomen in nood en is onregelmatig in Nederland te vinden.
Eikhaas is ook bekend als maitake en als hen-of-the-woods.
In Nederland wordt het op enkele plekken gekweekt, maar het is niet overal in de winkels te vinden.
Het is mogelijk om eikenbomen met eikhaas te enten, maar de uitkomst is nog in de experimentele fase.
De smaak lijkt op kip.

Basisrecept
De beste manier om de smaak van een verse paddenstoel te ervaren is om het fijn te snijden
en in hete olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken.
Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.

 

Eikhaas (maitake) met bloemkoolsteaks en venkelcreme
een geweldig recept van Yvette van Boven, ook met kookvideo…

Ingrediënten voor 2 personen

  • 6 el olijfolie
  • 2 schijven eikhaas (maitake) (ca. 200 g per schijf), schoongemaakt, de stengel eruit
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 bloemkool, groen eraf gesneden
  • 3 eetl. olijfolie extra vergine
  • 1 bosje platte peterselie (ca. 20 gram), fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 1 theel. chilivlokken (of naar smaak)
  • 1 eetl. korianderzaadjes, grof gemalen in de vijzel
  • zeezout en zwarte peper naar smaakIngrediënten voor de venkelcreme
  • 2 venkelknollen, geschild en in blokjes
  • 2-3 eetl. crème fraîche
  • zeezout en zwarte peper
  • klontje boter
  • evt. paar druppels citroensap

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op een hoge stand, 220 graden
  • Kook de venkelblokjes in een pan met ruim kokend, gezouten water
  • Snij de bloemkool in dikke plakken van 1,5 cm dikte
  • Leg de bloemkool op een bakplaat, belegd met bakpapier of een bakmat
  • Bestrooi ze voorzichtig, zodat ze niet breken, met de olijfolie, platte peterselie, citroensap,
  • fijne rasp, knoflook, chilivlokken, korianderzaadjes (grof gemalen uit de vijzel) en zeezout
  • Wrijf met je vingers de marinade er aan alle kanten in
  • Spreid de bloemkool plakken uit en rooster ze in zo’n 20 tot 25 minuten mooi goudbruin en gaar
  • Keer de plakken halverwege met een pannenkoekmes of platte spatel
  • Giet intussen de venkel af en laat ze goed uitdampen
  • Pureer de venkel in een hoge beker met een staafmixer
  • Roer er crème fraîche door, kijk uit dat het niet te nat wordt
  • Breng de puree verder op smaak met zout, peper en een klontje boter
  • Verhit olie in twee grote koekenpannen op middelhoog vuur of bak de paddenstoelen na elkaar
    in één pan in de helft van de olie
  • Bestrooi de paddenstoelen met peper en zout
  • Bak ze ongeveer 3 minuten per kant. Zet het vuur niet al te hoog
  • Warm de borden voor (onder de hete kraan, bijv.)
  • Schep een fikse lepel venkelpuree op het bord en schik er zo’n twee bloemkoolsteaks op
  • Leg de eikhaas erbij en druppel nog wat citroensap & rasp over de borden voor u ze serveert!
                                                                                                                                                                                                                                                        bron: Koken met van Boven”