Groene Takken | paddenstoelen kweken

Pruikzwam

Pruikzwammen komen in de natuur voor als stamwonden op loofhoutsoorten zoals beuk en robinia.
Het is ook bekend als pompom blanc.
De structuur lijkt kwetsbaar, maar het is onverwacht stevig.
De zoetige kreeftachtige smaak is een prettige toevoeging in veel rijstgerechten.
Koraalzwam kan in plaats van pruikwam in het recept gebruikt worden.

Basisrecept
De beste manier om de smaak van een verse paddenstoel te ervaren is om het fijn te snijden
en in hete olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken.
Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.

 

Oosterse salade met asperges en pruikzwam (pompom blanc)
een bijzonder bijgerecht …

Ingrediënten voor 4 personen

  • 150 – 200 g pruikzwam (pompom blanc)
  • boter
  • 0,5 bosje groene asperges
  • 100 g peultjes
  • 50 g taugé
  • 4 bosuitjes

Dressing

  • 0,25 kopje sesamolie
  • 0,25 kopje sojasaus
  • 2 fijngehakte knoflooktenen
  • 3 – 4 eetlepels Chinese zoetzuur saus
  • sap van 1 limoen
  • 1 theelepel versgeraspte gember
  • 0,5 theelepel serehpoeder
  • 0,5 kopje korianderbladeren
  • zout en peper
  • 0,5 theelepel sambal (optie)

Bereiding

  • Snijd de pruikzwam in kleine blokjes
  • Smelt de boter
  • Bak de pruikzwam 1-2 minuten in de boter op een hoog vuur
  • Snij de groene asperges in lengtes van 3 cm
  • Kook de asperges en peultjes in aparte pannen voor 2-3 minuten
  • Laat ze goed uitlekken
  • Snij de bosuitjes in plakjes
  • Doe de groenten en paddenstoelen in een kom en meng de bosuitjes en taugé erdoor
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar
  • Schenk de dressing over de paddenstoelen-groenten mengsel
  • Hussel alles goed door elkaar
                                                                                                                                                                                             bron: gebaseerd op recept van “Bos op je bord” van Ria Loohuizen