Groene Takken | paddenstoelen kweken

Populierleemhoed

Populierleemhoed groeit op stammen, stronken en stobben van populieren en soms wilgen.
Het is vrij zeldzaam in Nederland, maar is algemeen in Zuid-Frankrijk.
Populierleemhoed is ook bekend als pioppino, en is makkelijk in huis te kweken op een kweekbaal.
Het heeft een fruitig, soms radijsachtige smaak en blijft stevig in gerechten.
Het is vooral fijn in salades, wok-gerechten en als bij kip en vis.
Bundelzwam (nameko) kan populierleemhoed vervangen in deze gerechten.

Basisrecept
De beste manier om de smaak van een verse paddenstoel te ervaren is om het fijn te snijden
en in hete olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken.
Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.

 

Hartige taart met populierleemhoed (pioppino) en spekjes
de combinatie van de populierleemhoed (pioppino) en spekjes is een smaaksensatie…

Ingrediënten voor 4 personen

  • 100 – 150 g populierleemhoed (pioppino)
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 75 g plakken ontbijtspek
  • 4-5 plakken bladerdeeg
  • 1 eetlepel boter
  • 3 eieren
  • 15 cl slagroom
  • 75 g geraspte Emmental of andere zoete kaassoort
  • zout en peperBereiding
  • Verwarm de oven voor op 200C
  • Verwijder een klein stukje van de onderzijde van steel van paddenstoel
  • Pel en snipper de sjalotjes fijn
  • Pers het teentje knoflook
  • Snij de plakken ontbijtspek in reepjes
  • Bekleed de bakvorm met de plakjes bladerdeeg
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de spekjes met de sjalotjes en
    knoflook ca. 3 minuten
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak deze ca. 30 seconden mee
  • Schep de paddenstoelenvulling in de bakvorm
  • Roer in een kom de eieren met slagroom, kaas, zout en peper door elkaar en
    schenk het eimengsel over de paddenstoelenvulling
  • Bak de taart in ca. 20-25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

                                                                                                                                                                                                                                                                         bron: The Greenery