Groene Takken | paddenstoelen kweken

Beukenzwam

Beukenzwammen groeien in bundels in Oost-Azie op beuken, berken en eiken.
Het is ook bekend als shimeij.
In Nederland is het in de natuur niet te vinden, maar het wordt wel gekweekt op
kweekbalen door enkele paddenstoelenkwekers.
Twee soorten zijn beschikbaar: blank en grijs.
De beukenzwam hoeft niet klein gesneden te worden.
De smaak is nootachtig en de beukenzwam blijft vrij knapperig en stevig in menig gerechten.

Basisrecept
De beste manier om de smaak van een verse paddenstoel te ervaren is om het fijn te snijden
en in hete olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken.
Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.

 

Mie met kip en beukenzwam (shimeij)
een snel en voedzaam gerecht…

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g blokjes kipfilet
  • 250 g beukenzwammen (shimeij)
  • 3 lente-uitjes
  • 2 kleine rode pepers
  • 250 g peultjes
  • 3 eetlepels (zonnebloem) olie
  • 300 g mie
  • 3 eetlepels cashewnoten

Bereiding

  • Snij de onderkanten van de paddenstoelen af, maar laat de hoeden heel
  • Snij de lente-uitjes in dunne ringetjes
  • Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en hak de rode peper fijn
  • Maak de peultjes schoon
  • Verhit de olie in een wok tot hij bijna rookt
  • Roerbak de blokjes kipfilet met rode peper in ongeveer 5 minuten
  • Kook intussen de mie in een pan met ruim kokend water en zout gaar
  • Roerbak de peultjes ongeveer 1 minute met de kip mee
  • Voeg de lente-uitjes en paddenstoelen aan de kip toe en roerbak deze ongeveer nog 1-2 minuten
  • Giet de mie af en schep deze door de paddenstoelenmengsel
  • Breng het gerecht op smaak met zout en peper
  • Garneer met de cashewnoten

                                                                                                                                                                                          Bron: “Het Paddenstoelen Kookboek” van Mark Janssen