Dag van de Wetenschap

Plantentuin Meise, Meise, België 26/11/2017 In de Evolutiekas onder de indrukwekkende baard van Charles Darwin hebben Anneke (mijn oudste dochter) en ik vandaag ruim 220 porties diverse gerechtjes van eetbare paddenstoelen aan bezoekers laten proeven.

Herfst prijsvraag 2017

Deze shii-takestam heeft super veel shii-takepaddenstoelen afgelopen week geproduceerd. Maar HOEVEEL…….? Het aantal is: x 163 De winnaar is Chantal uit België. Zij krijgt dit enthousiaste bloeiende mini shii-takestammetje en kan de komende dagen nog …

Lees meer

Omgevallen boom? Eet het op!

Zaterdag 28 – zondag 29 oktober 2017. Zomertijd wordt wintertijd. Storm. Verschillende bomen in het land zullen de winterperiode niet meemaken. In plaats van de boom helemaal kapot te zagen voor brandhout, bewaar een paar …

Lees meer

Castle Hex 2017

The second weekend in September is always spent in the castle grounds of Hex in Belgium. The edible wood products of Groene Takken are part of a Plant and Cottage Garden Festival on the castle …

Lees meer

Europese Dag van de Paddenstoel

Elk jaar op de derde zaterdag van september wordt extra aandacht besteed aan paddenstoelen.   Dit jaar op 23 september 2017 wordt 20% korting gegeven op alle eetbaar hout stammen en deuvelbroed in de webwinkel …

Lees meer

Lagere stikstofuitstoot, iets meer paddenstoelen

Na een sterke teruggang in de jaren zeventig en tachtig als gevolg van zeer hoge stikstofdeposities, nemen de ectomycorrhiza-paddenstoelen sinds het midden van de jaren negentig weer toe. De belangrijkste oorzaak hiervan is de lagere …

Lees meer

Eikhaas in de pan

Yvette van Boven ging in haar programma “Koken met van Boven” aan de slag met eikhaas (Grifola frondosa). Deze paddenstoel verschijnt in de nazomer-herfst op de voet van oude eikenbomen. De gekweekt variant is ook lekker en is o.a. verkrijgbaar bij de paddenstoelenkramen op diverse biologische markten in Nederland. Hier is een goed recept…..

ingrediënten voor de eikhaas

  • 6 el olijfolie
  • 2 schijven eikhaas/maitake (ca. 200 g per schijf), schoongemaakt, de stengel eruit
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de bloemkoolsteaks

  • 1 bloemkool, groen eraf gesneden
  • 3 eetl. olijfolie extra vergine
  • 1 bosje platte peterselie (ca. 20 gram), fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 1 theel. chilivlokken (of naar smaak)
  • 1 eetl. korianderzaadjes, grof gemalen in de vijzel
  • zeezout en zwarte peper naar smaak

ingrediënten voor de venkelcreme

  • 2 venkelknollen, geschild en in blokjes
  • 2-3 eetl. crème fraîche
  • zeezout en zwarte peper
  • klontje boter
  • evt. paar druppels citroensap

aan de slag

Verwarm de oven voor op een hoge stand, 220 graden.
Kook de venkelblokjes in een pan met ruim kokend, gezouten water.

Snij de bloemkool in dikke plakken van 1,5 cm dikte. Leg de bloemkool op een bakplaat, belegd met bakpapier of een bakmat. Bestrooi ze voorzichtig, zodat ze niet breken, met de olijfolie, platte peterselie, citroensap, fijne rasp, knoflook, chilivlokken, korianderzaadjes (grof gemalen uit de vijzel) en zeezout. Wrijf met je vingers de marinade er aan alle kanten in. Spreid de bloemkool plakken uit en rooster ze in zo’n 20 tot 25 minuten mooi goudbruin en gaar. Keer de plakken halverwege met een pannenkoekmes of platte spatel.

Giet intussen de venkel af en laat ze goed uitdampen. Pureer de venkel in een hoge beker met een staafmixer. Roer er crème fraîche door, kijk uit dat het niet te nat wordt. Breng de puree verder op smaak met zout, peper en een klontje boter.

Nu de eikhaas. Verhit olie in twee grote koekenpannen op middelhoog vuur of bak de paddenstoelen na elkaar in één pan in de helft van de olie. Bestrooi de paddenstoelen met peper en zout. Bak ze ongeveer 3 minuten per kant. Zet het vuur niet al te hoog.

Warm de borden voor (onder de hete kraan, bijv.). Schep een fikse lepel venkelpuree op het bord en schik er zo’n twee bloemkoolsteaks op. Leg de eikhaas erbij en druppel nog wat citroensap & rasp over de borden voor u ze serveert!

www.vpro.nl/programmas/koken-met-van-boven/lees/recepten/alle-hoofdgerechten/eikhaas-bloemkoolsteaks.html

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00