Pip Gilmore is de drijvende kracht achter Groene Takken. Opgericht in het jaar 2000 met twee vrouwen om “iets met bomen, bos en/of hout” te doen. Van zoekend naar concreet want een paar jaar later werd het een eenmanszaak met Eetbaar Hout als een kansrijk onderdeel van Pip’s bedrijf.
Pip heeft oorspronkelijk Bosbouw aan de Universiteit van Melbourne in Australië gestudeerd. Ze heeft veel aan haar studie gehad in het begrijpen en ontwikkelen van haar vakgebied hier in Nederland. De liefde voor buiten werken kan ze goed combineren met kantoorwerk, een prettige afwisseling. Een idealistisch en praktische instelling heeft haar geholpen om ecologische en economische belangen te verenigen.
Een carrière met Eetbaar Hout was in het begin niet vanzelfsprekend. Fascinerend wel en zeker een uitdaging. Het idee om laag kwaliteit (zaag) hout op te waarderen is altijd de kern gebleven. De nadruk was, en is nog steeds, op de productie van geënte boomstammen en niet op de productie van paddenstoelen.
Veel kennis is in de loop van de tijd opgedaan door vallen en opstaan, waarnemen, technieken aanpassen en vooral doorgaan. Niet altijd even makkelijk, maar later met veel voldoening. Door te verdiepen in de samenwerking tussen boom, hout en schimmel is haar zichtveld verbreed naar de rol van schimmels in de natuur.
Eetbaar Hout heeft zich nu geworteld in de Nederlandse samenleving. Een niche product dat toch veel resonantie vindt bij verschillende soorten consumenten. Pip heeft het haar missie gemaakt om geïnteresseerde organisaties en kleinschalig bedrijven te helpen met het opstarten en runnen van hun eigen lokaal gericht Eetbaar Hout Kwekerij, liefst met boomstammen uit hun eigen omgeving. Als vervolg hiervan, en om de kringloop te sluiten, is het ook een wens om meer aandacht te besteden aan de potentie van hakhout in Nederland en omringende landen. Eigen Eetbaar Hout van eigen hakhout!

Stammen binnenhalen op Langoed ’t Maatje
in Gaanderen
Actieve lid van…
- Wilde Weelde: een vakvereniging van bedrijven die vanuit een ecologische visie aan een natuurrijke omgeving werken
- Slow Food (Achterhoek): een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een “Good, clean and fair” voedselsysteem
- KNBV: een vakvereniging voor mensen die betrokken zijn bij het beheer van het Nederlandse bos
- Agroforestry Netwerk Nederland: Organisaties, bedrijven en kennisinstellingen met als doen het inpassen van bomen en struiken in de landbouw
- VELT: Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren