Teeltcollega – Zorgboerderij Makandra

Makandra is een antroposofische zorgboerderij in Ede waar mensen met verschillende problematiek terecht kunnen.


Makandra is in 1996 als Stichting opgericht en is sinds 2002 aangesloten bij ’s Heeren Loo. De boerderij is 4 hectare en heeft een groentetuin, paddenstoelenbos, fruitgaard, bloementuin en boerderijwinkel. Er lopen ongeveer 75 mensen rond op de boerderij. Hiervan zijn 45 mensen cliënt en 30 medewerker, stagiaire, vrijwilliger en invalkracht.

Per jaar levert Groene Takken 400 – 600 eikenstammen en voldoende shii-take deuvelbroed om te enten aan Makandra. Tijdens het enten helpt iedereen die aanwezig is mee, ook cliënten die niet lang kunnen staan want de werktafels zijn aangepast. De cliënten borstelen de stammen schoon en slaan de deuvels in de gaten die de begeleiders boren. Dat is hard werken, maar ook leuk om samen te doen.  Er is één werknemer die samen met ingewerkte cliënten het overzicht houdt over het werk. De geënte eiken stammen worden in het bos opgestapeld.

Anderhalf later, nadat de stammen hebben gebloeid, gaan twee derde daarvan als Eetbaar Hout terug naar Groene Takken en een derde van de geënte stammen blijft op Makandra. Verse shii-take paddenstoelen worden verkocht in de boerderijwinkel, ook gedroogde paddenstoelen en shii-take poeder. Deze opbrengsten zijn voor Makandra.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00