Boomstammen 2025

De jaarlijkse zoektocht naar geschikte bomen voor het gebruik als Eetbaar Hout is altijd een spannend maar erg leuk proces. Misschien komt dat ook omdat ik ooit bosbouw hebt gestudeerd. Het begint al voor de zomervakantie met mailtjes sturen naar potentiële leveranciers, dan zoek ik nog een keer contact in september en vervolgens maak ik in het najaar meer concrete afspraken met de overgebleven aanbieders. Altijd met bosbeheerders en boseigenaren uit Nederland, groot of klein. Liefst dicht bij een entplek, maar dat lukt niet altijd.

Jaarlijks zijn tussen 1000 – 1500 stammen van 100 cm lengte nodig om te enten, met een gezamenlijk volume van 20 – 25 m3. De benodigde bomen worden niet speciaal voor Groene Takken gekapt, maar moeten vaak verwijderd worden als onderdeel van duurzaam bosbeheer (inlands eik voor shii-takestammen) of omdat ze op leeftijd zijn (populieren voor o.a. oesterzwamstammen). Soms moet ik alles zelf regelen en andere keren hoef ik alleen het vervoer te organiseren. In alle gevallen ga ik vooraf het bos bekijken/keuren, treed ik in gesprek met de bosbeheerder/eigenaar over het doel van het kappen en moet ik uitvogelen hoe ik de boomstammen uit het bos kan halen zonder lichamelijk letsel.

Liefst komen alle eikenboomstammen van één of twee locaties, maar dat is tegenwoordig niet eenvoudig te realiseren. Het weer, wet- en regelgeving, bijzondere eisen voor Eetbaar Hout en de uitvoeringsmogelijkheden van de leverancier zorgen samen voor een gepuzzel. In januari en februari worden de bomen gekapt zodat de boomstammen tussen maart – half april geënt kunnen worden. Ik overweeg het traject een paar weken te vervroegen i.v.m. veranderende en moeilijk voorspelbare weersomstandigheden zodat ik een tijdbuffer kan creëren. Enten vindt plaats tussen 3 weken en 3 maanden nadat de bomen gekapt zijn. Afgelopen jaar kwamen de boomstammen uit meerdere provincies en van verschillende soorten eigenaren. Hieronder is een beknopt overzicht:

2025 – eik voor shii-takestammen

  • Landgoed ’t Maatje, Gaanderen (Gelderland) – eerste dunning, locatie Eetbaar Hout Kwekerij
  • Bosnodig, Voorst (Gelderland) – hakhout, zaagwerk zelf geregeld
  • Landgoed Beekzicht, Voorst (Gelderland)– rabatbos, bomen hadden het moeilijk
  • Landgoed De Grote Muys, Welll (Limburg) – dunning, onderdeel van een herstelplan
  • Particulier eigenaar uit Haaksbergen (Overijssel) – dunning houtwal, veel kophout en takken
  • Particulier eigenaar uit Olst (Overijssel) – dunning op kleigrond, mooi jong hout

2025 – hout voor oesterzwamstammen en fluweelpootjestammen

  • populierenstammen uit Gemonde (Noord-Brabant)
  • wilgenstammen uit Driel (Gelderland)
  • meerdere soorten uit Gaanderen (Gelderland)

Inmiddels zijn deze boomstammen allemaal geënt met hulp van zorgboeren, vrijwilligers, meewerkers (van de Meewerkdagen) en entcollega’s. De boomstammen liggen netjes opgestapeld op diverse schaduwrijke plekken en kan het hongerige mycelium de stammen doelmatig overnemen. Afhankelijk van het weer kunnen de eerste oesterzwamstammen vanaf deze zomer verwacht worden en de shii-takestammen kunnen vanaf volgend jaar augustus nieuwe eigenaren krijgen.

Heb je zelf werkzaamheden in jouw bos(je), houtwal of tuin gepland? Laat me het weten via info@groenetakken.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00