Waar komt het hout vandaan

Landgoed De Poll in Voorst, vlakbij de woonplaats van Pip, bestaat uit 900 ha grond, bos en erf waaronder een flink stuk hakhout. Elk jaar wordt een gedeelte afgezet met een cyclus van ongeveer 25 jaar. Dit jaar was Groene Takken een van de vele ijverige gelegenheids boswerkers ieder met een eigen strook van ca. 8 x 100 m. 

Wat is hakhout?
Hakhout is een oude beheervorm waarbij (loof)bomen op geringe hoogte en op gezette tijden worden gehakt ten behoeve het houtgebruik. Dit wordt ook wel geriefhout genoemd. De boom of stobbe wordt daarbij duurzaam in stand gehouden en kan niet te groot worden. 

Eigenlijk bestaat hakhout uit jonge bomen op een oude stobbe. Een jonge boom bestaat uit relatief veel spint en weinig kernhout. Spinthout zit vol vocht en is de opslagplaats voor veel voedingsstoffen, net wat een schimmel fijn vindt. En Pip dus ook.  

Hakhout is fijn om mee te werken vanwege de geringe diameter van de boomstammen. Minder gewicht en minder gesjouw. Volgend jaar worden meer familie shii-takestammen verwacht, maar daar tegenover worden stevige shii-takestammen relatief zeldzaam. Het assortiment Eetbaar Hout hangt heel erg af van wat een bepaald bos kan leveren. 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00