Wel of niet dompelen

Shii-takestammen mogen in bad, andere soorten niet. Dompelen kan plaatsvinden tussen half mei en eind oktober. Dompelen tijdens de wintermaanden heeft geen zin want de ontwikkeling komt niet op gang. Een shii-takestam moet altijd droog zijn voor dat het gedompeld wordt. Tijdens een natte periode kan de stam een paar dagen binnen blijven totdat het droog aanvoelt. Daarna kan het in bad.
Dompelschema: dompelen, binnen 2 weken verschijnen de paddenstoelen, oogsten, de stam 6 weken met rust laten, opnieuw dompelen. Dompelen kan ook in september en in oktober voor winter shii-takestammen. Zomer shii-takestammen kunnen gedompeld worden tot een buitentemperatuur van ca. 28 graden, winter shii-takestammen tot ca. 23 graden.
Gebruik altijd schoon koud water. Koud water is belangrijk om een temperatuur verschil te creëren tussen de luchttemperatuur en watertemperatuur (ca. 8 graden) zodat de schimmel “wakker” kan schrikken. Het gebruik van een ondiepe vijver midden in de zomer is bijvoorbeeld niet geschikt omdat het water waarschijnlijk te warm zal zijn.
Onderdompelen: de hele stam moet in één keer helemaal onder in het water gedompeld worden want de schimmel moet het idee krijgen dat het geen zuurstof krijgt en zal reageren met een poging om te overleven: paddenstoelen maken. Vaak is een gewicht nodig om de stam onder water te houden. Sproeien is geen alternatief voor dompelen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00