een geweldig recept van Yvette van Boven, ook met kookvideo…
Ingrediënten voor 2 personen
- 6 el olijfolie
- 2 schijven eikhaas (maitake) (ca. 200 g per schijf), schoongemaakt, de stengel eruit
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 bloemkool, groen eraf gesneden
- 3 eetl. olijfolie extra vergine
- 1 bosje platte peterselie (ca. 20 gram), fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- rasp en sap van 1 citroen
- 1 theel. chilivlokken (of naar smaak)
- 1 eetl. korianderzaadjes, grof gemalen in de vijzel
- zeezout en zwarte peper naar smaakIngrediënten voor de venkelcreme
- 2 venkelknollen, geschild en in blokjes
- 2-3 eetl. crème fraîche
- zeezout en zwarte peper
- klontje boter
- evt. paar druppels citroensap
Bereiding
- Verwarm de oven voor op een hoge stand, 220 graden
- Kook de venkelblokjes in een pan met ruim kokend, gezouten water
- Snij de bloemkool in dikke plakken van 1,5 cm dikte
- Leg de bloemkool op een bakplaat, belegd met bakpapier of een bakmat
- Bestrooi ze voorzichtig, zodat ze niet breken, met de olijfolie, platte peterselie, citroensap,
- fijne rasp, knoflook, chilivlokken, korianderzaadjes (grof gemalen uit de vijzel) en zeezout
- Wrijf met je vingers de marinade er aan alle kanten in
- Spreid de bloemkool plakken uit en rooster ze in zo’n 20 tot 25 minuten mooi goudbruin en gaar
- Keer de plakken halverwege met een pannenkoekmes of platte spatel
- Giet intussen de venkel af en laat ze goed uitdampen
- Pureer de venkel in een hoge beker met een staafmixer
- Roer er crème fraîche door, kijk uit dat het niet te nat wordt
- Breng de puree verder op smaak met zout, peper en een klontje boter
- Verhit olie in twee grote koekenpannen op middelhoog vuur of bak de paddenstoelen na elkaar
in één pan in de helft van de olie - Bestrooi de paddenstoelen met peper en zout
- Bak ze ongeveer 3 minuten per kant. Zet het vuur niet al te hoog
- Warm de borden voor (onder de hete kraan, bijv.)
- Schep een fikse lepel venkelpuree op het bord en schik er zo’n twee bloemkoolsteaks op
- Leg de eikhaas erbij en druppel nog wat citroensap & rasp over de borden voor u ze serveert
bron:“Koken met van Boven”
Webwinkel – deuvelbroed