Eikhaas met bloemkoolsteaks en venkelcreme

een geweldig recept van Yvette van Boven, ook met kookvideo…

Ingrediënten voor 2 personen

  • 6 el olijfolie
  • 2 schijven eikhaas (maitake) (ca. 200 g per schijf), schoongemaakt, de stengel eruit
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 bloemkool, groen eraf gesneden
  • 3 eetl. olijfolie extra vergine
  • 1 bosje platte peterselie (ca. 20 gram), fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 1 theel. chilivlokken (of naar smaak)
  • 1 eetl. korianderzaadjes, grof gemalen in de vijzel
  • zeezout en zwarte peper naar smaakIngrediënten voor de venkelcreme
  • 2 venkelknollen, geschild en in blokjes
  • 2-3 eetl. crème fraîche
  • zeezout en zwarte peper
  • klontje boter
  • evt. paar druppels citroensap
Bereiding
  • Verwarm de oven voor op een hoge stand, 220 graden
  • Kook de venkelblokjes in een pan met ruim kokend, gezouten water
  • Snij de bloemkool in dikke plakken van 1,5 cm dikte
  • Leg de bloemkool op een bakplaat, belegd met bakpapier of een bakmat
  • Bestrooi ze voorzichtig, zodat ze niet breken, met de olijfolie, platte peterselie, citroensap,
  • fijne rasp, knoflook, chilivlokken, korianderzaadjes (grof gemalen uit de vijzel) en zeezout
  • Wrijf met je vingers de marinade er aan alle kanten in
  • Spreid de bloemkool plakken uit en rooster ze in zo’n 20 tot 25 minuten mooi goudbruin en gaar
  • Keer de plakken halverwege met een pannenkoekmes of platte spatel
  • Giet intussen de venkel af en laat ze goed uitdampen
  • Pureer de venkel in een hoge beker met een staafmixer
  • Roer er crème fraîche door, kijk uit dat het niet te nat wordt
  • Breng de puree verder op smaak met zout, peper en een klontje boter
  • Verhit olie in twee grote koekenpannen op middelhoog vuur of bak de paddenstoelen na elkaar
    in één pan in de helft van de olie
  • Bestrooi de paddenstoelen met peper en zout
  • Bak ze ongeveer 3 minuten per kant. Zet het vuur niet al te hoog
  • Warm de borden voor (onder de hete kraan, bijv.)
  • Schep een fikse lepel venkelpuree op het bord en schik er zo’n twee bloemkoolsteaks op
  • Leg de eikhaas erbij en druppel nog wat citroensap & rasp over de borden voor u ze serveert
      bron:Koken met van Boven”

    Webwinkel – deuvelbroed

                                                                                                                                                                                                                                                      

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00