Groene Takken | paddenstoelen kweken

Fluweelpootje

Fluweelpootjes groeien als bundels op oude takken van diverse loofhoutsoorten.
Ze verschijnen na de vorst en vallen op door hun lange slanke stelen en goudkleurige hoeden.
Fluweelpootje kan op kweekbalen gekweekt worden en op boomstammen.
De gekweekte variant is meer bekend als enoki.
Fluweelpootje kan rauw gegeten worden, vooral in salades, in de soep of als onderdeel van een visgerecht.
De smaak is zoetig en nootachtig.

Basisrecept
De beste manier om de smaak van een verse paddenstoel te ervaren is om het fijn te snijden
en in hete olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken.
Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.

 

Heldere soep met fluweelpootje (enoki)
een pittoresk recept voor iedereen (ook veganisten)…

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 liter dashi
  • 200 g fluweelpootje (enoki)
  • 150 g tofu
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 6 lente-uitjes
  • 2 eetlepels rijstwijn of sherry
  • 1 eetlepel geraspte gember

Bereiding

  • Verdeel de enoki in acht bundels
  • Bind elk bundeltje samen met een dunne groene spriet van een lente-ui, leg een knoop en knip de uiteinden af
  • Snijd dan de enoki los van hun klont, met 2 cm van de steel, zodat ze goed van elkaar loskomen
  • Maak een liter (instant) dashi
  • Laat de sojasaus, de ringetjes lente-ui, de rijstwijn, de gember en de enoki 5 minuten meekoken
  • Voeg de blokjes tofu toe en laat die 3 minuten meekoken
  • Schenk de soep in 4 verwarmde borden en serveer
                                                                                                                                                                                                 bron: “Het Paddenstoelen Kookboek” van Mark Janssen