Ondersteboven van BinnensteBuiten

Televisieprogramma BinnensteBuiten van de KRO-NCRV is elke weekdag te bekijken en is vooral gericht op de natuur, duurzaamheid en heel veel lekker eten. Begin september 2022 kwamen ze filmen op de Eetbaar Hout Kwekerij in Gaanderen.

“Een hele dag?” was mijn eerste reactie toen ik te horen kreeg hoeveel uren de BinnensteBuiten televisieploeg nodig had voor de opnames. Harstikke leuk natuurlijk, maar ik maakte me zorgen over hoe lang ik het vol kon houden met een ploeg mensen om me heen. Normaalgesproken praat ik meer tegen de boomstammen dan tegen mensen. Minder ingewikkeld en minder vermoeiend. 

Maandag 5 september. Ik kwam scheurend de bocht om op het erf van Boerderij ’t Maatje, iets aan de late kant en tot mijn ongenoegen stond de ploeg al aan de praat met de beheerder en eigenaar van het terrein. Ze waren iets eerder dan verwacht en ik had geen tijd meer om een anoniem rondje te maken langs de stammen in de kwekerij. Na een afspraak in juli met de redacteur had ik naar deze dag toegewerkt en alhoewel ik wist dat de kwekerij er goed bij stond was ik toch benieuwd naar de stand van zaken. Elke dag kan anders zijn.  Mopperend tegen mezelf en met de televisiemannen huppelend achter mij navigeerden wij tussen de bomen totdat wij de bij de ingang van de kwekerij stonden. De ochtendzon straalde zachtjes tussen de bladeren en de oranjegloed was een mooi achtergrond voor de shii-takestammen vol ontwakende paddenstoelen. Bijna elke shii-takestam zag eruit als een stekelvarken met baby stekels of als een stekelvarken met trommels. Met geluiden van geluk gleed ik van de ene stapel naar de volgende stapel stammen totdat de ietwat verbaasde regisseur voorstelde om mijn opgetogen reactie te bewaren voor een later moment. Het was tijd om een kopje thee en koffie te gaan drinken en de planning voor de komende dag te bespreken.

Enkele uren en meerdere opnamemomenten later was het tijd voor Nadia, de presentatrice en geschoolde kok, om meer van haar vaardigheden te laten zien. Een pop-up keuken was heel snel en kundig geïnstalleerd boven en tussen een paar dikke rechtopstaande oesterzwamstammen en Nadia ging voortvarend aan het werk. Ik was even niet meer nodig en bukkend uit zicht van de camera ging ik vlotjes door met de shii-takestammen bevrijden van hun rijpe stekels.  Langzaam begon de lucht tussen de bomen te vullen met een geur van oosterse kruiden en versgebakken paddenstoelen. Het gerecht was eindelijk klaar en het was tijd om te proeven. De regisseur had een duidelijk beeld van de gewenste opnames, maar Nadia en ik waren zo onder de indruk van haar gerecht dat wij meer bezig waren met eten in plaats van zijn instructies te volgen. Na verschillende opname pogingen en meerdere verorberde broodjes was de regisseur eindelijk tevreden (ik ook met een volle buik). Na een geslaagde en leuke dag was het eindelijk tijd om afscheid van elkaar te nemen. Wij hadden het goed volgehouden met elkaar. 

De opname wordt medio 21 oktober uitgezonden. De exacte datum wordt op de website gepubliceerd.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00